AP
  • home
  • over AP
    • strategie & implementatie
    • beeld & design
  • Blog
  • portfolio
    • Batavus
    • sc Heerenveen
    • Scholennetwerk De Basis
    • McDonalds
    • PrivacyLab Nederland
    • Campinglife
    • 100 talen
    • Paradiso
    • COA
    • Eisma Business Media
    • Soul Surf Project Bali
    • Uitgeverij Gottmer - Altamira
    • Natasja Kuipers
    • Omrop Fryslân
    • William Bloom
  • contact

My 2017 Challenge

1/9/2017

2 Comments

 
Here's the thing: In the middle of writing a book about sustainable organization, the holidays, and the exorbitant consumerism going on during the darkest days of our year, I stumble upon Jenna Lyons' pictures on Pinterest. For those of you that don't know her: This woman is the absolute empress of breaking style rules in the most fashionable way. Ever.
Besides that I've reached the point where I can honestly say when it comes to my wardrobe: I have everything. Of course there is always room for another black dress and a pair of heels, but the amount of slavery that still exists because of our fashion industry and the way we consume, is something I no longer want to ignore when it comes to my own wardrobe. So, I decided to not buy any more clothes for the rest of 2017...
For anyone who knows me, I own a walk in closet and my mother sometimes calls me Imelda (remember her?) when I buy a new pair of shoes. I simply luuv shoes. Something I picked up on while I was studying and working in Amsterdam’s most high-end shoe store, Shoebaloo. By the way my managers back then are among the very few who totally grasp the concept that having fun is the most important part of your job. We worked our asses off, but boy we sure did laugh a lot together. We looked great, worked hard and had loads of fun. 
Ok. But this is 2017 and the world is a mess, so I decide to play my part and resist the temptation of shopping for the rest of the year. I'm so curious to how this will work out. I read 2 articles of women who've done the same and they are much happier, have a totally changed view on their garments, so called fashion and trends and what they do buy is manufactured sustainably. And that is what I want: Reduce my footprint. 
So hello 2017! Here's to looking great, working hard and having fun! Bye, bye to shopping and fashionista consumerism.

2 Comments

Panta Rhei & 3 gemaakte fouten tijdens een veranderingstraject

11/17/2016

0 Comments

 
​Oftewel ‘Alles stroomt’ in het Grieks. We kennen de filosofische uitdrukkingen allemaal. We weten het ook allemaal eigenlijk wel. Alles stroomt, geen dag, uur, minuut, seconde is hetzelfde als de vorige. We hebben alleen het nu, wat morgen komt weten we niet en wat gister is geweest, is verleden tijd en kunnen we nooit en te nimmer iets meer aan veranderen. ‘Shift is happening’ is ook zo’n gevleugelde uitspraak waar menig filmpje op YouTube over te vinden is. De shift van het industriële tijdperk naar het informatietijdperk met al haar gevolgen. We weten onderhand allemaal wat ontzuiling betekent en de niet meer bestaande merkentrouw van consumenten. Nano-technieken worden ingezet om het brein van de consumenten te begrijpen en hun keuzes te voorzien voor ze gemaakt worden. We gaan van hiërarchische structuren naar zelfsturende teams en agile is de nieuwe norm. Oude bureaucratische structuren verdwijnen en maken plaatsen voor snelle, kleine, informele netwerkjes of ‘tribes’ zoals marketing guru Seth Godin jaren geleden al aankondigde.
In mijn vorige blog had ik het over toonaangevende bedrijven die niet meer bestaan. 80% van de bedrijven opgericht voor 1980 zijn verdwenen. Nog eens 17% haalt de komende 5 jaar waarschijnlijk niet. Het spreekwoordelijke kwartje valt bij anderen wel en daar is men druk in de weer om het middle management en de bureaucratische laagjesstructuur uit te dunnen en liefst te laten verdwijnen. Ze begrijpen dat oude hiërarchische structuren niet meer van deze tijd zijn en zoeken een agile (flexibele) werkvorm.. High Performance teams, waar de manager geen hiërarchisch aanzien meer geniet, maar een gelijkwaardige speler is net als de rest. Helaas handelen sommige organisaties helaas nog steeds in de oude valuta. Een valuta waarbij er een team is, het team een teamleider heeft die wordt aangestuurd door een manager die weer gemanaged wordt door een directeur met daarboven nog eindverantwoordelijke CEO die weer op de vingers wordt gekeken door een Raad. Een prachtige piramide. Ware het niet dat piramides al enige tijd werelderfgoed zijn en de kwartjes niet meer bestaan. Het probleem voor de meeste organisaties om te veranderen vloeit ook daadwerkelijk voort uit (wereld)erfgoed. De infrastructuur en de traditionele manier van zakendoen die het industriële tijdperk ons heeft nagelaten.
Dit zijn 3 punten waar menig organisatie die probeert te veranderen, of te transformeren de fout in gaat:
  1. Je kunt de worstelaars o.a. herkennen aan de organisatiestructuur waaraan ze vasthouden. Een organisatiestructuur met hiërarchische laagjes. Ze handelen alsof verandering iets is wat alleen bedacht wordt in de top en zuiver plaatsvindt op de werkvloer in de uitvoering.
  2. Daarnaast hanteren ze het verdienmodel uit de 20e eeuw. Volgens dit verdienmodel is het succes van verandering voornamelijk terug te zien in omzet en met een betere verkoop van bestaande producten door een push strategie en daardoor zogenaamd meetbare consumentenliefde voor hun merk.
  3. Veel organisaties staan (nog) niet rechtstreeks in contact met hun eindgebruikers. Ze hebben hun doelgroepen wel in beeld, maar ontwikkelen nog steeds bulkproducten en campagnes zonder te luisteren naar wat de eindgebruiker echt wenst.
De consument is een zelfsturende professional geworden die de gebruikerservaringen van haar tribe belangrijker vindt dan de professionele mening van de retailer. Deze eindgebruikers hebben een veel grotere rol gekregen en zijn geen lijdzame volgers meer. Start ups, kleine flexible laagdrempelige bedrijfjes steken overal de kop op, omdat de infrastructuur van grote organisaties gebouwd is om zo snel mogelijk zo veel mogelijk producten te leveren en jaren vooruit te plannen. Bedrijven zoals Alibaba slaan de gehele Retail keten over. En maken slim gebruik van internet. Alles wat je je maar kunt wensen kan rechtstreeks bij de fabrikant uit China besteld worden en ze sturen het nog gratis op ook. Het zogenaamde middle management, een bedrijfskolom met haar marge en machtspositie wordt gepasseerd, buiten spel gezet en overbodig.
Daarom is de vernieuwer die aangenomen wordt onderaan de hiërarchische middle managementlijn kansloos als het gaat om verandertrajecten. Echte verandering heeft pas kans van slagen als het begint aan de top, bij de directie en het uitdunnen van de managementlagen. Hierdoor vindt er geen filtering meer plaats naar onder en niet naar boven. Een sustainable (duurzame) organisatie minimaliseert overproductie en weet waar de behoeftes van haar eindgebruiker liggen, omdat ze rechtstreeks in gesprek gaat en luistert. Naast het productieproces, doelstellingen en het verdienmodel, moet het bedrijfsmodel onder de loep genomen worden. De dam in rivier moet eruit als je het water wilt laten stromen. Een organisatie wordt pas toekomstgericht en sustainable als het flexibel is en interacteert met de eindgebruiker. Toekomstgericht, want toekomstbestendig bestaat niet, omdat  alles altijd in beweging is en evolueert, elk moment van ons bestaan. Dat begrepen reeds de oude Grieken Heraclitus, Plato, Aristoteles en Diogenes omstreeks 500 voor Christus. Want, alles wijkt, niets zal blijven. Alles stroomt. Panta Rhei. 
0 Comments

I’ve been doing this s..t for years

10/26/2016

1 Comment

 
Ik moet het gewoon kwijt. Ik ben gedesillusioneerd. De afgelopen weken, maanden, jaren heb ik rond de tafel gezeten met CEO’s, managers, bestuurders, docenten van basis- en voortgezet onderwijs, de Onderwijsinspectie, ouders, leerlingen en kortgeleden was ik te gast op het Ministerie van Onderwijs Cultuur & Wetenschap. Passend Onderwijs, 21st Century Skills, formatieve toetsing, ICT-vaardig, de geweldige plannen met tablets en de toekomst van gepersonaliseerd leren met de leerkracht als talent ontwikkelende coach. Online leermethodes, differentiatie in de klas, ouderbetrokkenheid, eigenaar zijn van het eigen leerproces, de 40-urige werkweek, aanpassing van de wet onderwijstijd, Onderwijs2032 en het hete hangijzer: waar begint en eindigt de zorg van de school en nog meer prachtige terminologieën, veel afkortingen en ideeën vlogen over de tafel, want ons onderwijs bereid onze kinderen voor op de toekomst.
En het enige wat mij de afgelopen week door het hoofd dreunt, is dat ik er keer op keer weer achter kom dat scholen binnen de bestaande wet- en regelgeving best veel vrijheid hebben. Vrijheid over de inrichting van de schoolgebouwen en lokalen, vrijheid om cijfers af te schaffen, vrijheid om methodes af te schaffen, vrijheid om jaarklassen af te schaffen mits - en dat is in mijn beleving volledig terecht - alles goed onderbouwd is richting de Onderwijsinspectie en de leerdoelen, aan het eind van de rit, gehaald worden.
Begin jaren ’90 deed ik een pitch voor een startkapitaal om een bedrijf op te zetten dat websites wilde bouwen voor commerciële doeleinden. Ons idee werd volledig afgeschoten. Ik heb ondertussen een aardig aandeel  gehad in de ontwikkeling van websites van A-merken. Rond hetzelfde tijdstip begon ik met begeleiden van automatiseren van bedrijfsprocessen en het ontwikkelen van databases. Ik was nog niet eens afgestudeerd. Een kleine 15 jaar geleden schreef ik mijn scriptie over het tijdperk waar we nu in zitten. Ik beschreef de mogelijkheden van het strategisch instrument ICT en nieuwe media voor onze maatschappij en dat het tot revoluties zou leiden. Mijn docenten vonden het ongeloofwaardig. We hebben onderhand de ‘Arabische Lente’ via Twitter en Facebook kunnen volgen, ‘Black Lives Matter’, Twitter blokkades in Turkije uit angst voor de macht van dit medium en de volksopstand waar het toe zou leiden. De trending topics en de hashtags zijn een begrip vandaag de dag, live vloggen op Facebook is common good en in de top van meest succesvolle bedrijven staan giganten als Kodak en de Free Record Shop allang niet meer. Alleen maar omdat ze niet mee zijn gegaan met de tijd en vast hebben gehouden aan hun oude bedrijfsmodel, verdienmodel en producten. Kranten die zich al jaren geen raad weten met teruglopende abonnees, omdat het nieuws sneller online staat. Dat onze kinderen niet beter weten dan dat het nieuws, de wereldgeschiedenis, alle info uit leerboeken en werkelijk alles wat je maar kunt bedenken (en nog veel en heel veel meer) on demand online staat. Dat mijn kinderen al jaren geen tv meer kijken, maar ervaringen uitwisselen over YouTubers die ze volgen, wanneer zij dat willen. En natuurlijk de Amerikaanse presidentsverkiezing die zich tot een real life soap voor het oog van de wereld heeft ontpopt door social media.
En beste mensen, dan valt mij de mond zo langzamerhand steeds wijder open, wanneer ik ICT als strategisch middel aankaart binnen welke organisatie dan ook, dat mensen nog steeds een discussie aangaan waarin we doel en middel moeten bespreken. Waar ze in de achteruit met de hakken in het zand gaan en moord en brand schreeuwen dat alles en iedereen anders moet gaan werken en dat het vooral een heel ingewikkeld, langdurig proces is. Ik ben dan geneigd om te zeggen: “Heb jij 2 minuten geleden pas je eerste mobieltje gekregen ofzo?”. Ik ben gedesillusioneerd, omdat mijn generatie, die de ontwikkeling van draaischijftelefoon tot de 24-uur-online-economie heeft meegemaakt nog steeds niet in staat lijkt om de impact van al deze ontwikkelingen te zien. Laat staan toe te passen. Wie de schoen past trekke hem aan, maar laten we volgende keer bespreken hoe we het gaan organiseren, want ik weet al vrij lang hoe je aan de achterkant ICT gebruikt om al die ‘veranderingen en mooie ideeën’ aan de voorkant vorm te geven. En ik weet zeker dat er niet zo veel verandert, behalve dat het gemakkelijker, efficiënter, goedkoper en leuker wordt. Vooral voor diegenen die het niet zien zitten. Believe I know, I’ve been doing this s..t for years. En als je de vrijheid hebt, wat let je?
1 Comment

Care for Privacy. Privacy for the Care.

6/13/2016

0 Comments

 
​CHECK OUT ONE OF MY LATEST CLIENTS: MARTINE VAN DE MERWE, FOUNDER OF PRIVACY LAB NEDERLAND! MARTINE IS SPEAKER AT THE SECURITY CULTURE CONFERENCE IN OSLO!
Picture
The Security Culture Conference 2016 is the leading, global conference discussing how to build, measure and maintain security culture in organizations. Security Culture is: The ideas, customs, and social behavior of a particular people or society that allows them to be free from danger or threats.
EXPERT
In 2014 Martine decided to focus on security awareness in healthcare. She believes everybody has the right to have his or her privacy respected. This certainly applies to clients of healthcare institutions, who should feel safe in the first place. With decades of experience in IT consultancy and IT auditing Martine knows what she’s talking about.
PERSONAS
What makes her approach special is the fact she uses personas in her training. In marketing, personas are fictional characters created to represent the different users. Using personas improves the design process by easier decision-making. It improves products by connecting to different target audiences; it simplifies communication with principals regarding the security process.
SUCCESSFULL
Martine successfully applies her theory to healthcare organizations. Instead of developing content for ‘a nurse’, ‘a doctor’ or ‘a system administrator’, take in mind Christopher, Angela and Michelle. You know all about them: Their demographics and psychographics, like computer skills, security challenges, and of course their style of learning. When you know your topics and personas, by using Martine’s system, designing your security culture campaign will be a piece of cake!
AWARENESS
Martine is also founder of the Dutch security awareness community serving both the SANS Securing the Human community in the Netherlands and the Dutch Security Culture Framework User Group as well as any other security awareness pro who wants to be inspired by knowledge sharing colleagues.
FOLLOW
Follow Martine and Privacy Lab Nederland on Twitter and FB . Check out their website for more info.
0 Comments

What is your definition of Success?

5/13/2016

0 Comments

 
​Success what is it? What drives you? What drives the people in an organization, thus what drives organizations? What is success? It’s a simple word for mission and vision combined. Your passion for, your vision on what your daily routine should look like and how you would like to feel at the end of your day. Do you feel accomplished? Do you feel frustrated? Set your everyday smaller goals and set them big for the longer term. AP is making things simple for you and your organization when it comes to implementing and steering your people in the same direction. How? We use YSAPP. Also know as: Yes! Such A Powerful Plan! AP is making things easy for you on an organizational level and on a personal level. We don’t coach, we just guide you through what you already know and want. Handing you the simple steps to make your success happen. We use daily intentions and mediation as well as accelerated learning during our sessions. We serve organic food, because we believe in the ‘healthy body, healthy mind’ principle.  When it comes to leadership we encourage you to walk the walk and talk the talk. Practice what you preach, as a leader, as an ambassador and on every level in your organization. Everybody needs fulfillment and preferably on a daily base. That’s why we use the key definition ‘success’ as opposed to mission or vision, because success brings out your inner passion. And it is passion we crave in our lives isn’t it? We need a drive to get up, and go and do our thing every day. We need success.
Want to know more about what we do and how we do it? Contact us and find out! It's not that hard.
0 Comments

Jargon? Nee, Bedankt.

4/20/2015

0 Comments

 
Elk zichzelf respecterende organisatie heeft een visie en een missie. Een veelgehoorde en gelezen zin. Maar wat is nou eigenlijk een visie en een missie? Het is al lastig om ze uit elkaar te houden, persoonlijk vind ik beide begrippen ook niet echt lekker bekken. Het wordt nog lastiger wanneer je het er met een groepje mensen over gaat hebben. Iedereen vindt iets, wil iets en heeft een mening over hoe het zou moeten zijn. Eindeloos wordt er over gediscussieerd en uiteindelijk blijft het toch altijd enigszins vaag. Ik krijg altijd het gevoel dat de missie en visie door een geheim genootschap bepaald is. En dat de rest van de organisatie nooit echt grip krijgt op wat er nou echt bedoeld wordt met deze geweldige zinnen, bedacht achter gesloten deuren door een selecte groep insiders...
Ik geloof niet dat het zo ingewikkeld hoeft te zijn. De belangrijkste vraag die een organisatie volgens mij zichzelf kan stellen is: wat is onze definitie van succes? 
Wat is succes?
Waneer noemen wij onszelf als organisatie nou eigenlijk succesvol? Dat kan van alles zijn. Van we willen de grootste zijn, tot we willen de wereld voorzien van schoenen (Tom's Shoes). Of welke bijdrage wil je als leerkracht leveren aan de ontwikkeling van je leerlingen? Definities van succes zijn op alle niveaus binnen organisaties in te vullen. Wanneer de definitie van succes is ingevuld, wordt het ook veel gemakkelijker om de weg er naartoe te bepalen. De essentie is in mijn optiek: 'keep it simple', dus gebruik ook woorden waar iedereen iets mee kan. Dan wordt het 'praten over' veel interessanter en vooral leuker dan stoeien met ongrijpbare begrippen van geheime genootschappen.
0 Comments

Wat maakt ons sterk? Teamwerk!

3/23/2015

0 Comments

 
Omdat ik een commerciële en marketing achtergrond heb, wordt me vaak gevraagd wat de marketing en/of consumentenafdeling moet doen om meer omzet te genereren. Ik vind dat altijd een mooie vraag. Consumentenafdelingen krijgen veel klachten en er wordt vaak van ze verwacht dat ze problemen die (bijvoorbeeld) tijdens het productieproces zijn gebeurd, rechtzetten. Problemen die in de organisatie zijn ontstaan, moeten aan de buitenkant worden opgelost. Hetzelfde geldt voor een marketing- en salesafdeling. Er wordt verwacht dat zij door o.a. reclame meer omzet genereren. Ook als er iets niet helemaal goed gaat intern, zijn zij de aangewezen personen om alles recht te breien met een mooi verhaal aan de buitenkant.
In mijn beleving wordt de verantwoordelijkheid van het bedrijfsresultaat dus eigenlijk bij afdelingen neergelegd die in de laatste bedrijfskolom van een organisatie zitten. De schakel tussen de consument en de organisatie wordt te vaak als de belangrijkste (eind)verantwoordelijke gezien om een positief resultaat te behalen. Zoals ik in een vorig blog aangaf, vergelijk ik een organisatie vaak met het menselijk lichaam. En iedereen weet dat wanneer een vitaal orgaan aan de binnenkant van een lichaam niet goed functioneert, je lichaam het aan de buitenkant ook niet helemaal lekker doet en dat dit waarschijnlijk ook wel aan je uiterlijke verschijning te zien is. Of dat je lichaam niet zo goed presteert als wenselijk tijdens bijvoorbeeld een belangrijke wedstrijd, of een presentatie. Daar kun je wel een berg make up over heen smeren, maar of dat structureel bijdraagt aan het appeal van een organisatie op de langere termijn, weet ik zo net nog niet.
Met de A5-TACTIEK komt de interne organisatie ook aan de orde. En dan gaat het niet alleen over welzijn van medewerkers, maar ook over efficiënt inzetten en gebruik van ICT, database management, stijl van leidinggeven, interne communicatie.  Feit is namelijk dat de hele organisatie verantwoordelijk is voor het bedrijfsresultaat en als  ergens een bottleneck is, zie je dat, ongeacht het probleemoplossend vermogen van de marketing-, sales- en consumentenafdeling, altijd terug in het bedrijfsresultaat. Want wat maakt namelijk een organisatie pas sterk? Echt teamwerk! 
0 Comments

Wie zijn nou eigenlijk Ambassadeurs?

3/16/2015

0 Comments

 
Picture
Het informele circuit. Het kan je organisatie maken en het kan je organisatie breken. Je enige link met het informele circuit zijn je ambassadeurs. Maar wie zijn dat nou eigenlijk die ambassadeurs? Veel organisaties gaan er van uit dat alleen klanten ambassadeurs zijn en ik geloof dat ze er te weinig bij stilstaan dat hun eigen medewerkers ambassadeurs zijn, maar ook zeker onderaannemers. Zij die x-soort opdrachten voor organisaties uitvoeren. Ambassadeurs zijn de mensen die op het sportveld langs de lijn en tijdens verjaardagen vertellen over 'mijn werkgever', 'die klant', 'die opdrachtgever'. En bovenal zijn ze je enige link met het informele circuit. Daar waar achter jouw rug om over je wordt gekletst. Ambassadeurs bestaan uit meer dan alleen jouw klanten. Ik vergelijk een organisatie vaak met een persoon. Wanneer een persoon niet blij is van binnen, straalt zij dit onherroepelijk uit. Wanneer een vitaal orgaan in het lichaam niet functioneert, is welke geleverde inspanning dan ook, niet optimaal. De manier waarop je als organisatie je eigen medewerkers en onderaannemers behandeld is daarom essentieel voor succes. Een gezonde organisatie begint met een visie, missie vertaald naar strategie afgestemd op je doelgroepen, of liever gezegd: je ambassadeurs. Dus ook je eigen medewerkers, je onderaannemers en uiteraard je klanten...
0 Comments

is dat nodig eindeloos overleg over strategie? Nee.

3/9/2015

0 Comments

 
Hoe bepaal je welke koers jouw organisatie gaat varen en hoeveel tijd (en geld) ga je daar voor uitrekken? Veel. Is vaak het antwoord. Met als gevolg dat organisaties langzaam tot een consensus komen en niet slagvaardig zijn.  Ze spenderen, uren, dagen, maanden aan overleg over de koers van de organisatie. Overleg intern, overleg met het reclamebureau, overleg met het webbureau, en dan nog de briefing... Waar gaan we naartoe als bedrijf en hoe gaan we het doen en wat voor middelen gaan we daarbij inzetten en hoe moet dat er allemaal dan uitzien, etc., etc. Het is vaak een tijdrovende en kostbare zaak. 
OUDERWETS VERDIENMODEL
Ik geloof dat veel (advies)bureaus onnodig veel geld verdienen aan overleg en dat een goed reclamebureau en webbureau er juist voor moet zorgen dat de klant geld verdient door doeltreffend en efficient te werk te gaan. Ik geloof dat veel strategische bureaus een 'old skool' strategie hebben om een strategie te bepalen. 'De kost gaat voor de baat uit' is een ouderwets verdienmodel dat nog teveel wordt toegepast door bureaus. Een model dat helaas leidt tot gebrek aan slagvaardigheid in de snelle internetmaatschappij. Een verdienmodel dat niet meer van deze tijd is.
SLAGVAARDIG ZIJN IS KEY
Om slagvaardig te zijn heeft AP een tactiek bedacht om binnen 1 uur de strategie voor uw organisatie duidelijk te hebben. De pilot waarin de online strategie voor Scholennetwerk De Basis Heerenveen werd bepaald, was een succes. Binnen een uur was er consensus over de doelgroepen, onderwerpen, tone of voice, beelden en kleuren van hun nieuwe website. De presentatie van het concept n.a.v. de 'Bliksemsessie Strategie' duurde ook weer minder dan een uur en wederom was er consensus over het concept en de vervolgstappen. 
Conclusie: de A5-Tactiek werkt. Het is mogelijk om binnen een uur je strategie helder te hebben. De A5-Tactiek zorgt ervoor dat je als organisatie slagvaardig bent en niet eindeloos veel tijd (en geld) hoeft te spenderen om (bijvoorbeeld) een nieuwe website in de lucht te krijgen. 
MEER WETEN?
Wil jij weten wat de A5-Tactiek voor jouw organisatie kan betekenen? Of wil je meer weten over de A5-Tactiek. Laat dan een mailadres achter en dan stuur ik je gratis de PDF met de stappen toe. Een vrijblijvende afspraak maken, kan natuurlijk ook.
0 Comments

Waarom uitvoeren van strategie mislukt & de oplossing

3/2/2015

0 Comments

 
Imago en succes van een organisatie hangen onlosmakelijk samen met het welbevinden van de eigen medewerkers. Veel organisaties passen het principe 'de klant voor alles' toe. Een prachtig streven, maar wanneer je eigen medewerkers ontevreden zijn, of niet precies weten wat je strategie is en wat van hun verwacht wordt, dan haal je niet het optimale uit je klantencontacten. Medewerkers zijn ambassadeurs van je organisatie. Ze zijn je interne klanten. Zij die op verjaardagen en langs het voetbalveld over hun werk en over die organisatie praten. 
'Waarom moet ik mijn eigen medewerkers behandelen als klanten' denken sommigen onder jullie misschien.  Omdat ze je enige link zijn met het informele circuit. Je wilt toch het liefst dat jouw medewerkers (ambassadeurs) positieve verhalen (achter jouw rug) vertellen over hun organisatie en producten en diensten? Hoe schadelijk denk je dat het voor het imago van jouw organisatie is wanneer je eigen medewerkers negatief zijn, of niet precies weten waar jouw organisatie voor staat? Grote kans dat dit uiteindelijk afstraalt op je product of dienst... en dus je cijfers. 

Harvard Business Review publiceerde onlangs een artikel over het fenomeen 'strategie bepalen en de uitvoering ervan' en waarom het juist bij die uitvoering vaak misgaat.

TIJDROVEND ? VALT WEL MEE.
Een tijdrovende en lastige zaak denken veel CEO's en managers, dat implementeren, uitvoeren en alle neuzen dezelfde kant op krijgen. De A5-TACTIEK is hiervoor speciaal ontwikkeld. BINNEN 1 UUR is de de volledige bedrijfsstrategie boven tafel. En of ook jouw interne doelgroepen een aanpak nodig hebben. Met de A5-TACTIEK van AP worden jouw medewerkers ambassadeurs van jouw organisatie en aanhangers van jouw strategie en wordt uitvoeren een stuk gemakkelijker. 

EMPLOYEE FIRST
De Container Store is bekend om haar  'Employee First' strategie'.  Met deze strategie boekt ze grotere successen dan ze zelf ooit had kunnen bedenken. Blije medewerkers betekent namelijk automatisch blijere klanten. 

En? Hoe zie jij jouw medewerkers? Als lastige kostenpost of als lopend-mond-tot-mond-reclame-medium?

Wil jij weten hoe de A5-TACTIEK werkt? Als je je mailadres achterlaat op de contactpagina, stuur ik je gratis een overzicht met de stappen.

0 Comments
<<Previous

    AP's BLOG

    Foto
    Editor: Anneke van der Schaaf

    Archives

    January 2017
    November 2016
    October 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2015
    March 2015
    February 2015
    March 2014
    October 2013
    September 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013

    Tweets by @agmvds

    Categories

    All
    IMO
    On The Job
    Serious Stuff
    Walkabout

Powered by Create your own unique website with customizable templates.