AP
  • home
  • over AP
    • strategie & implementatie
    • beeld & design
  • Blog
  • portfolio
    • Batavus
    • sc Heerenveen
    • Scholennetwerk De Basis
    • McDonalds
    • PrivacyLab Nederland
    • Campinglife
    • 100 talen
    • Paradiso
    • COA
    • Eisma Business Media
    • Soul Surf Project Bali
    • Uitgeverij Gottmer - Altamira
    • Natasja Kuipers
    • Omrop Fryslân
    • William Bloom
  • contact

Wat maakt ons sterk? Teamwerk!

3/23/2015

0 Comments

 
Omdat ik een commerciële en marketing achtergrond heb, wordt me vaak gevraagd wat de marketing en/of consumentenafdeling moet doen om meer omzet te genereren. Ik vind dat altijd een mooie vraag. Consumentenafdelingen krijgen veel klachten en er wordt vaak van ze verwacht dat ze problemen die (bijvoorbeeld) tijdens het productieproces zijn gebeurd, rechtzetten. Problemen die in de organisatie zijn ontstaan, moeten aan de buitenkant worden opgelost. Hetzelfde geldt voor een marketing- en salesafdeling. Er wordt verwacht dat zij door o.a. reclame meer omzet genereren. Ook als er iets niet helemaal goed gaat intern, zijn zij de aangewezen personen om alles recht te breien met een mooi verhaal aan de buitenkant.
In mijn beleving wordt de verantwoordelijkheid van het bedrijfsresultaat dus eigenlijk bij afdelingen neergelegd die in de laatste bedrijfskolom van een organisatie zitten. De schakel tussen de consument en de organisatie wordt te vaak als de belangrijkste (eind)verantwoordelijke gezien om een positief resultaat te behalen. Zoals ik in een vorig blog aangaf, vergelijk ik een organisatie vaak met het menselijk lichaam. En iedereen weet dat wanneer een vitaal orgaan aan de binnenkant van een lichaam niet goed functioneert, je lichaam het aan de buitenkant ook niet helemaal lekker doet en dat dit waarschijnlijk ook wel aan je uiterlijke verschijning te zien is. Of dat je lichaam niet zo goed presteert als wenselijk tijdens bijvoorbeeld een belangrijke wedstrijd, of een presentatie. Daar kun je wel een berg make up over heen smeren, maar of dat structureel bijdraagt aan het appeal van een organisatie op de langere termijn, weet ik zo net nog niet.
Met de A5-TACTIEK komt de interne organisatie ook aan de orde. En dan gaat het niet alleen over welzijn van medewerkers, maar ook over efficiënt inzetten en gebruik van ICT, database management, stijl van leidinggeven, interne communicatie.  Feit is namelijk dat de hele organisatie verantwoordelijk is voor het bedrijfsresultaat en als  ergens een bottleneck is, zie je dat, ongeacht het probleemoplossend vermogen van de marketing-, sales- en consumentenafdeling, altijd terug in het bedrijfsresultaat. Want wat maakt namelijk een organisatie pas sterk? Echt teamwerk! 
0 Comments

Wie zijn nou eigenlijk Ambassadeurs?

3/16/2015

0 Comments

 
Picture
Het informele circuit. Het kan je organisatie maken en het kan je organisatie breken. Je enige link met het informele circuit zijn je ambassadeurs. Maar wie zijn dat nou eigenlijk die ambassadeurs? Veel organisaties gaan er van uit dat alleen klanten ambassadeurs zijn en ik geloof dat ze er te weinig bij stilstaan dat hun eigen medewerkers ambassadeurs zijn, maar ook zeker onderaannemers. Zij die x-soort opdrachten voor organisaties uitvoeren. Ambassadeurs zijn de mensen die op het sportveld langs de lijn en tijdens verjaardagen vertellen over 'mijn werkgever', 'die klant', 'die opdrachtgever'. En bovenal zijn ze je enige link met het informele circuit. Daar waar achter jouw rug om over je wordt gekletst. Ambassadeurs bestaan uit meer dan alleen jouw klanten. Ik vergelijk een organisatie vaak met een persoon. Wanneer een persoon niet blij is van binnen, straalt zij dit onherroepelijk uit. Wanneer een vitaal orgaan in het lichaam niet functioneert, is welke geleverde inspanning dan ook, niet optimaal. De manier waarop je als organisatie je eigen medewerkers en onderaannemers behandeld is daarom essentieel voor succes. Een gezonde organisatie begint met een visie, missie vertaald naar strategie afgestemd op je doelgroepen, of liever gezegd: je ambassadeurs. Dus ook je eigen medewerkers, je onderaannemers en uiteraard je klanten...
0 Comments

is dat nodig eindeloos overleg over strategie? Nee.

3/9/2015

0 Comments

 
Hoe bepaal je welke koers jouw organisatie gaat varen en hoeveel tijd (en geld) ga je daar voor uitrekken? Veel. Is vaak het antwoord. Met als gevolg dat organisaties langzaam tot een consensus komen en niet slagvaardig zijn.  Ze spenderen, uren, dagen, maanden aan overleg over de koers van de organisatie. Overleg intern, overleg met het reclamebureau, overleg met het webbureau, en dan nog de briefing... Waar gaan we naartoe als bedrijf en hoe gaan we het doen en wat voor middelen gaan we daarbij inzetten en hoe moet dat er allemaal dan uitzien, etc., etc. Het is vaak een tijdrovende en kostbare zaak. 
OUDERWETS VERDIENMODEL
Ik geloof dat veel (advies)bureaus onnodig veel geld verdienen aan overleg en dat een goed reclamebureau en webbureau er juist voor moet zorgen dat de klant geld verdient door doeltreffend en efficient te werk te gaan. Ik geloof dat veel strategische bureaus een 'old skool' strategie hebben om een strategie te bepalen. 'De kost gaat voor de baat uit' is een ouderwets verdienmodel dat nog teveel wordt toegepast door bureaus. Een model dat helaas leidt tot gebrek aan slagvaardigheid in de snelle internetmaatschappij. Een verdienmodel dat niet meer van deze tijd is.
SLAGVAARDIG ZIJN IS KEY
Om slagvaardig te zijn heeft AP een tactiek bedacht om binnen 1 uur de strategie voor uw organisatie duidelijk te hebben. De pilot waarin de online strategie voor Scholennetwerk De Basis Heerenveen werd bepaald, was een succes. Binnen een uur was er consensus over de doelgroepen, onderwerpen, tone of voice, beelden en kleuren van hun nieuwe website. De presentatie van het concept n.a.v. de 'Bliksemsessie Strategie' duurde ook weer minder dan een uur en wederom was er consensus over het concept en de vervolgstappen. 
Conclusie: de A5-Tactiek werkt. Het is mogelijk om binnen een uur je strategie helder te hebben. De A5-Tactiek zorgt ervoor dat je als organisatie slagvaardig bent en niet eindeloos veel tijd (en geld) hoeft te spenderen om (bijvoorbeeld) een nieuwe website in de lucht te krijgen. 
MEER WETEN?
Wil jij weten wat de A5-Tactiek voor jouw organisatie kan betekenen? Of wil je meer weten over de A5-Tactiek. Laat dan een mailadres achter en dan stuur ik je gratis de PDF met de stappen toe. Een vrijblijvende afspraak maken, kan natuurlijk ook.
0 Comments

Waarom uitvoeren van strategie mislukt & de oplossing

3/2/2015

0 Comments

 
Imago en succes van een organisatie hangen onlosmakelijk samen met het welbevinden van de eigen medewerkers. Veel organisaties passen het principe 'de klant voor alles' toe. Een prachtig streven, maar wanneer je eigen medewerkers ontevreden zijn, of niet precies weten wat je strategie is en wat van hun verwacht wordt, dan haal je niet het optimale uit je klantencontacten. Medewerkers zijn ambassadeurs van je organisatie. Ze zijn je interne klanten. Zij die op verjaardagen en langs het voetbalveld over hun werk en over die organisatie praten. 
'Waarom moet ik mijn eigen medewerkers behandelen als klanten' denken sommigen onder jullie misschien.  Omdat ze je enige link zijn met het informele circuit. Je wilt toch het liefst dat jouw medewerkers (ambassadeurs) positieve verhalen (achter jouw rug) vertellen over hun organisatie en producten en diensten? Hoe schadelijk denk je dat het voor het imago van jouw organisatie is wanneer je eigen medewerkers negatief zijn, of niet precies weten waar jouw organisatie voor staat? Grote kans dat dit uiteindelijk afstraalt op je product of dienst... en dus je cijfers. 

Harvard Business Review publiceerde onlangs een artikel over het fenomeen 'strategie bepalen en de uitvoering ervan' en waarom het juist bij die uitvoering vaak misgaat.

TIJDROVEND ? VALT WEL MEE.
Een tijdrovende en lastige zaak denken veel CEO's en managers, dat implementeren, uitvoeren en alle neuzen dezelfde kant op krijgen. De A5-TACTIEK is hiervoor speciaal ontwikkeld. BINNEN 1 UUR is de de volledige bedrijfsstrategie boven tafel. En of ook jouw interne doelgroepen een aanpak nodig hebben. Met de A5-TACTIEK van AP worden jouw medewerkers ambassadeurs van jouw organisatie en aanhangers van jouw strategie en wordt uitvoeren een stuk gemakkelijker. 

EMPLOYEE FIRST
De Container Store is bekend om haar  'Employee First' strategie'.  Met deze strategie boekt ze grotere successen dan ze zelf ooit had kunnen bedenken. Blije medewerkers betekent namelijk automatisch blijere klanten. 

En? Hoe zie jij jouw medewerkers? Als lastige kostenpost of als lopend-mond-tot-mond-reclame-medium?

Wil jij weten hoe de A5-TACTIEK werkt? Als je je mailadres achterlaat op de contactpagina, stuur ik je gratis een overzicht met de stappen.

0 Comments

    AP's BLOG

    Foto
    Editor: Anneke van der Schaaf

    Archives

    January 2017
    November 2016
    October 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2015
    March 2015
    February 2015
    March 2014
    October 2013
    September 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013

    Tweets by @agmvds

    Categories

    All
    IMO
    On The Job
    Serious Stuff
    Walkabout

Powered by Create your own unique website with customizable templates.